Dünya üzerinde yaklaşık 3000 tür hamam böceği olduğu bilinmektedir. Bu canlılar ahşap malzemelerdeki veya duvarlardaki çatlak, yarık gibi dar bölgelerde bulunurlar. Tezgah altları, banyolar, eşyaların altları gibi nemli ve pis yerlerde yaşamayı severler. Bu nedenle gıdalar ile temas ettiklerinde insanlar için bulaşıcı hastalık getirme ihtimalleri çok fazladır.

 

 Hamam böceği istilalarında bilhassa gıda üretimi veya depolaması yapan yerler oldukça fazla zarar görür. Hamam böcekleri gezdikleri tüm yüzeyleri kirletirler. Dolayısıyla gıda bulunan yerlerdeki hamam böcekleri ortamdaki gıdayı kullanılamaz hale getirir. Bu gıdaları yiyen kişiler ciddi hastalık tehdidi altındadır.

 

 Hamam Böcekleri İle Mücadele Nasıl Olmalı?

 

 - Hamam böceği ile mücadele ederken aşağıdaki adımlar izlenmelidir:

-İlk olarak bölgedeki gıda kaynakları ve çöpler tamamen uzaklaştırılır.

-Tüm açık yüzeyler temizlenir.

-Tezgah altı, dolap içleri, eşyaların altları gibi kapalı ve dar alanlar temizlenir.

-Kapı, duvar, dolap vb. yerlerdeki çatlak ve delikler kapatılır.

-Uzman ekip tarafından hamam böceği ilaçlama işlemi yapılır.

-Tüm ahşap yüzeyler cilalanarak ahşabın hava ile teması kesilir.

 

Hamam böcekleri ile mücadelede hamam böceği ilaçlama işlemi mutlaka uzman ekip tarafından, uygun ilaçlarla yapılmalıdır. Bunun nedeni hamam böcekleri ilaçlara karşı çabucak direnç gösterirler. İlaçlamada kullanılan ilaçların sağlık bakanlığı onaylı olmasına dikkat edilmelidir. İlaçlama ortamda bulunan tüm açık yüzeylere yapılarak başlanmalıdır. Sonrasında ortamda bulunan kapı çatlakları, duvar yarıkları, eşyaların altları vb. bölgeler iyice ilaçlanmalıdır.