Pire ile mücadele diğer haşerelere göre çok daha zordur. Çünkü yetişkin bir dişi pire tek seferde tam 50 yumurta bırakabilir. Pireler yumurtalarını evde yatak, koltuk, halı, perde gibi pek çok bölgeye bırakabilir. Yumurtalar yaklaşık 5-10 günde larva aşamasına geçer.
Gelişimini tamamlayan bir pire larva evresinden 7 ila 14 gün sonra kan emmeye başlayabilir. Bir pirenin yaklaşık ömrü 4 - 12 hafta arasında değişir. Sağlıklı bir dişi pire hayatı boyunca ortalama 400 yumurta üretir. Görüldüğü üzere pireler çok hızlı yayılma gösterirler. Bu yüzden pire ilaçlama ciddi bilgi gerektiren bir konudur.
Pire İlaçlama İşlemi?
Pire ilaçlama işlemi öncelikle zemindeki yetişkin pirelerin ilaçlanması ile başlar. Yalnız yetişkin dişi pirelerin bıraktıkları yumurtaların da ortamdan uzaklaştırılması gereklidir. Bunun için zeminde başlayan ilaçlama ortamdaki tüm yüzeylerde devam etmelidir. Bilhassa yatak, yorgan, koltuk, halı, perde gibi tekstil zeminler daha dikkatli ilaçlanmalıdır. Yumurtaların hepsi tek sefer ilaçlamada ölmeyebilir. Bu nedenle ilaçlama işlemi periyodik olarak bir kaç kez tekrarlanmalıdır.
Pire ilaçlama işlemi mutlaka uzman bir ekip tarafından yapılmalıdır. 100 metrekarelik bir alan uzman ekip tarafından ortalama yarım saatte ilaçlanabilir. İlaçlama işlemi sıvı ilaç püskürtme veya dumanlama tekniği ile yapılır. Sıvı ilaçlama ev ve ofislerde tercih edilebilir. Sığınak, kömürlük gibi geniş alanlarda dumanlama tekniği kullanılır. İlaçlama yaptırırken kullanılan malzemenin sağlık bakanlığı onaylı olmasına dikkat edilmelidir.